Gebruik je schoenen waarvoor ze bedoeld zijn, maak ze regelmatig schoon en bewaar ze op een droge plek buiten bereik van direct zonlicht.


Gebruik

Vergeet niet dat verschillende schoenen voor verschillende doeleinden worden gebruikt: Als je in hardloopschoenen op ruw terrein loopt slijten ze sneller en is het risico groter dat je uitglijdt. En als je je trailrunning schoenen op asfalt draagt, slijt het lamellenprofiel — dat is ontworpen voor grip in ruwer terrein — veel sneller dan op trails.


Regelmatige reiniging

Houd je schoenen schoon, zodat ze langer meegaan. In het algemeen moet je je schoenen na elke sessie goed luchten en stof of modder voorzichtig afwassen. Raadpleeg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om te zien welke reinigingsproducten geschikt zijn voor welk materiaal. 


Tips voor opslag

Vocht is een broedplaats voor bacteriën, waardoor je schoenen sneller kapot kunnen gaan dan verwacht. Vermijd hierom direct zonlicht bij het opbergen en drogen van je schoenen. Hierdoor kunnen je schoenen uitdrogen, stijf of poreus worden en de zolen barsten.


Zo bewaar je je schoenen, zodat ze lang meegaan:

  • Leg silica zakjes of krantenpapier in elke schoen, om ze te beschermen tegen vocht en bacteriën.
  • Gebruik voor de opslag zakken van ademend materiaal.
  • Bewaar de schoenen op een tegen weersinvloeden beschermde plaats.
  • Berg de schoenen pas op als ze helemaal droog zijn.